Rada

Opis dzikich kaczek z grzebieniem i ostrym dziobem, siedliskiem nurogęsi

Opis dzikich kaczek z grzebieniem i ostrym dziobem, siedliskiem nurogęsi



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

W przyrodzie występuje wiele gatunków kaczek. Fuzja jest uważana za jedną z największych. Jest to solidna kaczka wielkości średniej gęsi, z grzebieniem i ostrym dziobem ozdobionym szeregiem nacięć. To natychmiast wskazuje na rodzaj karmienia ptaka, ponieważ takie urządzenie pomaga złapać i trzymać małe ryby, skierować je do gardła i połknąć. Nurogęś to cały rodzaj ptactwa wodnego o wspólnych cechach. W Rosji rozpowszechnione są dwa typy: łuskowaty i długonosy.

Pochodzenie i opis kaczki nurogęsi

Jest to duża kaczka nurkująca, większa niż kaczka krzyżówka - najpospolitszy członek rodziny kaczek. Mergansers to odrębny rodzaj tej rodziny, który obejmuje 4 obecnie żyjące gatunki i jeden wymarły sto lat temu. Wszystkie te kaczki są uważane za rzadkie lub bardzo rzadkie, ale ich łączna liczba w tej chwili nie budzi niepokoju wśród ekologów. Do podobnych gatunków zalicza się również ślimaki nagie i nurogęsi.

Mergansery ważą od 900 gramów (samice) do ponad 2 kilogramów (samce). Smoki są jaskrawo ubarwione, wyróżniają się czarną głową i grzbietem, ciemnoszarą częścią na ogonie. Reszta ciała jest biała z delikatnym różowawym odcieniem. Kaczka jest szaro-popielata powyżej, biała poniżej, jej głowa jest brązowo-czerwona.

Ptaki mają pomarańczowoczerwone dzioby, podobnie jak łapy. Krawędzie dzioba są wyposażone w specjalne nacięcia, które pomagają złapać i utrzymać śliską rybę. Z daleka wydaje się, że nurogęsi mają dzioby z zębami. Z tego powodu ludzie często nazywają ptaka żubrem, a ze względu na długą szyję i zwyczaj jedzenia ryb mylony jest z kormoranem.

Opinia eksperta

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom z 12-letnim doświadczeniem. Nasz najlepszy ekspert od domków letniskowych.

Na głowie samców i samic kaczek znajduje się oryginalny grzebień, składający się z długich i cienkich piór. Są wydłużone w kierunku tylnej części głowy i nadają trądzikowi lekko rozczochrany, rozczochrany wygląd.

Siedlisko

Ta dzika kaczka żyje w krajach Europy Północnej, w Rosji i Ameryce, a także w niektórych częściach Japonii. Wolą wybierać granice terenów zalesionych, przebywać blisko wody, ponieważ są ptactwem wodnym i żywią się głównie rybami, drobnymi bezkręgowcami i skorupiakami.

W tundrze i leśnej tundrze, a także na terenach górskich, na przykład w Alpach lub w górach skandynawskich, można spotkać różne rodzaje kaczek nurogęsi. Migrują nie do tropików, ale do strefy środkowej, nie schodząc na południe od stepów i stepów leśnych na wybrzeżu Morza Czarnego i Kaspijskiego.

Małe kaczki są ostrożnymi ptakami, dlatego starają się wybierać otwarte akweny, które nie są porośnięte bujną roślinnością. Do startu potrzebują dużego zbiornika wodnego, więc nie można ich znaleźć na małych stawach, jeziorach i rzekach.

Co to je?

Smakosze o delikatnym smaku mogą zazdrościć diety kaczek nurogęsi. Ptaki te wolą jeść raczej duże ryby, do 25 centymetrów długości. Z ryb rzecznych kaczki wybierają pstrąga i małego łososia, a także lipienia, szczupaka, płoć, węgorza i wiele innych. Przebywając na wybrzeżach morskich, w ujściach rzek i przy ujściach rzek, łowią śledzie i inne ryby morskie, które są dla nich odpowiednie pod względem wielkości.

Stosowane są również następujące rodzaje żywności:

  1. Skorupiak.
  2. Skorupiaki.
  3. Owady.
  4. Robaki i tak dalej.

Polowanie na kaczki włoskie wygląda oryginalnie i niecodziennie. Najpierw są do połowy zanurzone w wodzie w poszukiwaniu zdobyczy, a następnie nurkują, pomagając sobie łapy z płetwami, jak płetwy. To właśnie z powodu tego zachowania kaczki nurogęsi są często mylone z kormoranami.

Charakter i styl życia kaczki

Mergansers to ptaki wędrowne lub częściowo migrujące. Na zimę wyjeżdżają do ciepłych krajów w październiku, na początku listopada, ale wracają do domów wcześnie, już w lutym. Odlatujące kaczki tworzą ogromne stada liczące setki osobników i wracają w małych grupach liczących nie więcej niż dwa tuziny ptaków. W ciepłe dni w łagodne zimy z niewielką ilością śniegu większość nurników w ogóle nie leci na południe.

Populacje zamieszkujące regiony południowe dokonują tzw. Migracji pionowej, przemieszczając się na niewielkie odległości.

Te duże ptaki odznaczają się spokojnym charakterem, ale czasami kaczki potrafią sobie radzić, ponieważ swoim długim czerwonym dziobem nie tylko z powodzeniem łapią dość dużą rybę, ale potrafią też przebić mocną skorupę raków.

Struktura społeczna i reprodukcja

Dojrzałość płciowa kaczek nurogęsi występuje po 2 latach. Ceremonia zaślubin jest bardzo piękna i niezwykła. Mężczyzna w efektownym, jasnym stroju wykonuje oryginalny taniec przed wybraną kobietą. Te kaczki rzadko tworzą stabilne pary. Zwykle samica wysiaduje lęg, a kaczor nie bierze udziału w losach potomstwa. Najczęściej po prostu znika po zakończeniu okresu godowego. Samica składa od 8 do 12 jaj o białym lub kremowym odcieniu. Gniazda układane są w zagłębieniach, samice wybierają dla nich miejsce, gdyż samce nie biorą udziału w wychowywaniu potomstwa.

Jeśli w pobliżu nie ma odpowiednich dziupli, kaczki mogą założyć gniazdo w skałach, ale starają się unikać gęstych zarośli i wysokiej trawy, ponieważ drapieżniki mogą łatwo zakraść się na sprzęgło.

Samice różnią się nie tylko kolorem od samców, ale także długością piór z tyłu głowy. Są grubsze i krótsze niż smoki. W okresie lęgowym kaczki wyrywają z piersi własne upierzenie - puch, który służy do wyłożenia ściółki pod mur.

Kaczuszki są początkowo bardzo podobne do koloru matki, tylko pokryte miękkim i delikatnym puchem. W gnieździe przebywają nie dłużej niż 2 dni, po czym usamodzielniają się, doskonale pływają. Mają rozwinięty instynkt do naśladowania, więc często można zobaczyć następujący obraz: kaczka nurogęś pływa w wodzie, a za nią lęg puszystych kaczątek ustawionych w łańcuchu.

Naturalni wrogowie kaczek nurogęsi

Te kaczki są wystarczająco duże i wystarczająco silne, aby oprzeć się nawet większym przeciwnikom. Są uzbrojeni w ostry, długi i mocny dziób, wyposażony w postrzępioną krawędź, równie niebezpieczną jak piła. Mogą ich poważnie zranić.

Zasadniczo wrogami kaczek nurogęsi są ludzie, ale mogą zostać również zaatakowani przez następujące zwierzęta:

  1. Lisy.
  2. Jenoty.
  3. Psy domowe i zdziczałe, jeśli kaczki odważą się gniazdować w pobliżu wiosek i miasteczek.
  4. Ptaki drapieżne - orły, orły morskie, mewy, wrony i tak dalej.

Mniejsze drapieżniki, na przykład łasicowate czy dzikie koty, nie zawsze radzą sobie z dorosłą kaczką, a tym bardziej z kaczorem. Najczęściej niszczą gniazda, atakują pisklęta lub chore, ranne ptaki. Ponadto niektóre gady mogą zaatakować lęg lub lęgi, a same duże ryby mogą zaatakować kaczki, ale rzadko się to zdarza.

Populacja i stan gatunku

Merganser to rzadki gatunek, w niektórych krajach zagrożony wyginięciem. Jak dotąd nic nie zagraża ich populacji, ponieważ liczba ta jest uważana za stabilną. Jednak w wielu krajach nurogęsi są wymienione w Czerwonej Księdze, na przykład na Białorusi i Litwie. Wynika to z faktu, że liczba ptaków na terytorium tych państw jest niewielka i stale spada.

Sytuacja jest również związana z typem samej populacji. Jeśli ptaki prowadzą siedzący tryb życia, są mniej zagrożone, a liczba nurków pozostaje stabilna. Kaczki wędrowne są narażone na więcej zagrożeń podczas przemieszczania się z jednego miejsca do drugiego. Największym czynnikiem ryzyka jest również działalność człowieka, która niszczy przyrodę i siedliska kaczek.


Obejrzyj wideo: Wchodzę na wyspe na Stawie JAJKA dzikiej kaczki (Sierpień 2022).