Rada

Opis owiec górskich Ałtaj i szczegółowe informacje o gatunku, hodowla

Opis owiec górskich Ałtaj i szczegółowe informacje o gatunku, hodowla


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ałtajskie owce górskie są uważane za największe na świecie. Różnią się znacznie od tych zwierząt, do których wielu ludzi jest przyzwyczajonych. Masa jagnięcia może wynosić 180 kilogramów. W tym samym czasie tylko rogi stanowią 35 kilogramów. Ta odmiana jest uważana za bardzo rzadką. Dlatego organizacje międzynarodowe podejmują działania mające na celu ratowanie ludności.

Opis barana Ałtaju

Te barany są duże i proporcjonalne. Samce w kłębie dorastają do 122 centymetrów, a samice do 114. Waga samców sięga 200 kilogramów, samice 103. Te zwierzęta z dużymi rogami mają spektakularny wygląd. U starych samców osiągają 151 centymetrów. W tym przypadku obwód u podstawy sięga 55 centymetrów, a waga to 22 kilogramy.

Rogi zwierząt pełnią ważne funkcje biologiczne. Zapewniają ochronę przed zwierzętami drapieżnymi. Również ta część ciała jest wykorzystywana przez samce do walki o prawo do krycia w okresie rozrodczym.

Opinia eksperta

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom z 12-letnim doświadczeniem. Nasz najlepszy ekspert od domków letniskowych.

Zimą kolor grubej sierści może być brązowawy lub szaro-czerwony. Brzuch i tył ciała wokół krótkiego ogona są jaśniejsze. Starsze samce mają ciemniejszą sierść niż samice. Latem osobniki wyróżniają się bogatym czerwonawym kolorem.

Siedlisko

Obecnie istnieją 3 różne populacje zwierząt. Znajdują się na pograniczu Mongolii i Chin, na grzbiecie Saigul oraz w regionach górskich w pobliżu górnego biegu rzeki Chulyshman. Najczęściej barany żyją na stepach górskich w pobliżu podnóża grzbietów. Osiedlają się również na otwartym terenie stoków na wysokości 2-3 tys. M n.p.m. W tych miejscach nie ma roślinności leśnej.

Liczba osobników i przyczyny spadku liczby ludności

Na początku ubiegłego wieku liczba owiec górskich wynosiła 600 osobników. Nieco później ich liczba nagle spadła do 245. Dzięki specjalnym środkom ochronnym i przenoszeniu dorosłych zwierząt do rezerw, ich liczba nieznacznie wzrosła do 320.

Główne przyczyny spadku liczby zwierząt to:

  1. Wpływ człowieka na ekologię. Obecnie owce ałtajskie są stopniowo wypierane ze swoich zwykłych miejsc. Na tych obszarach ludzie pasą się na domowe kozy lub jaki. Dlatego dzikie osobniki są zmuszone szukać nowych miejsc.
  2. Kłusownictwo. Chociaż barany ałtajskie są uważane za zwierzęta chronione, niektóre z nich nadal są rozstrzeliwane. Dzieje się tak w całym środowisku osobników.
  3. Pogarszający się klimat. W ciągu ostatnich dziesięcioleci warunki klimatyczne pogarszały się coraz bardziej. Brak pożywienia negatywnie wpływa na populację zwierząt, co prowadzi do ich śmierci zimą.

Struktura społeczna i okres lęgowy

Barany górskie są uważane za spokojne zwierzęta. Nie są agresywne w stosunku do innych gatunków. Jagnięta żyjące w stadzie nieustannie podążają za sobą i odczuwają potrzebę komunikowania się z bliskimi. Okres rykowiska dla zwierząt rozpoczyna się w październiku, a kończy w połowie stycznia. U osób, które mieszkają bliżej, ten etap jest uważany za dłuższy. Owce są poligamiczne. Samce organizują bitwy, zderzając się z rogami o prawo do kojarzenia się z kobietą.

U samic dojrzałość następuje po 2 latach, au samców dopiero po 5 latach. Po ustanowieniu dominacji barany zbliżają się do samic. Krycie następuje 2-3 tygodnie po rozpoczęciu rykowiska. Czasami jest to przeprowadzane w ciągu 2 miesięcy po zakończeniu tego okresu.

Ciąża u kobiet trwa nieco ponad 165 dni. Młode rodzą się pod koniec marca lub w kwietniu. Najczęściej rodzi się 1 jagnię. Jednak czasami rodzą się bliźniaki. W rzadkich przypadkach może urodzić się do 5 dzieci. Nowonarodzone młode ważą 2700-4600 gramów. Szybko przybierają na wadze. Już o 1 rok zwiększa się 10-krotnie. Samice osiągają maksymalną wagę w wieku dwóch lat, a samce rosną przez kolejne 2 lata.

Dieta

Te barany są uważane za roślinożerne. Zioła i warzywa są uważane za podstawę ich diety. Samice i młode tryki żyją na terenach górskich, gdzie jakość pożywienia jest znacznie gorsza niż na równinach. Dorośli wybierają miejsca do karmienia znacznie niżej. Jest tam dużo dobrego jedzenia.

Owcom ałtajskim udało się przystosować do życia w ekstremalnych warunkach - są w stanie wytrzymać wiatr i suszę.

Średnio dzienna ilość pożywienia wynosi 16-19 kilogramów. W tym przypadku dieta zmienia się biorąc pod uwagę wysokość i powierzchnię terenu. Na wyżynach dieta oparta jest na trawie i turzycach. Na środkowym poziomie w menu krzewy i zioła. Poszczególne siedliska obejmują pędy, kwiaty, liście i owoce.

Owce ałtajskie potrzebują wody. Osoby mieszkające na wyżynach nie mają z tym problemu. Jeśli zwierzęta żyją na suchych obszarach, są w stanie pokonywać duże odległości w poszukiwaniu wody.

Wrogowie Argali w środowisku naturalnym

Dorosłe samice są duże i potrafią szybko biegać. Dlatego nie potrzebują specjalnej ochrony przed drapieżnikami. Dlatego mogą mieszkać w pobliżu równin. Jednocześnie samice i młode jagnięta muszą żyć wyżej. Czasami potrafią się bronić rogami.

W swoim naturalnym środowisku barany Ałtaju spotykają następujące drapieżniki:

  • szare wilki;
  • gepardy;
  • lamparty;
  • lamparty śnieżne;
  • Pantery śnieżne.

Małe jagnięta cierpią na kojoty. Ponadto nawet niektóre ptaki drapieżne są w stanie je zaatakować. Orły i orły przednie stanowią główne zagrożenie. Aby uniknąć zagrożeń ze strony zwierząt drapieżnych, barany są zmuszane do przemieszczania się w stadach i trzymania w grupach.

Hodowla rasy

Próbowali hodować te zwierzęta w ogrodach zoologicznych w Ameryce i Niemczech. Jednak te próby zakończyły się niepowodzeniem. Zwykle jagnięta padały po kilku miesiącach lub nawet dniach. Tak długo, jak było to możliwe, osoby te mogły żyć w niewoli w Instytucie Biologicznym na Syberii. Ich żywotność wynosiła 6 lat. Zaleca się trzymanie owiec ałtajskich w pobliżu ich naturalnego środowiska. Jednocześnie ważne jest, aby stworzyć im odpowiednie warunki i zapewnić wysokiej jakości opiekę.

Skały muszą się sklejać, tworząc duże stada. W tym przypadku samice zawsze idą osobno, a samce muszą to zrobić w taki sposób, aby chronić młode.

Co robi WWF, aby chronić argali?

Organizacja ta od wielu lat podejmuje działania na rzecz zachowania populacji owiec ałtajskich na terenie Rosji. Fundacja prowadzi działania przeciwkłusownicze, prowadzi badania naukowe i ewidencję zwierząt. Specjaliści WWF biorą udział w tworzeniu materiałów i programów mających na celu ochronę gatunku w Rosji. Pomagają tworzyć obszary chronione w siedliskach zwierząt.

Według informacji WWF od 2003 roku liczba zwierząt w strefie przygranicznej Mongolii i Rosji jest stabilna. Owce górskie Ałtaju to rasa, która jest na skraju wyginięcia. Za główną cechę zwierząt uważa się ich niepowtarzalny rozmiar. Przedstawiciele tego gatunku wyróżniają się imponującą wagą i obszernymi rogami. Żyją na wysokich klifach i potrzebują ochrony ze strony organizacji konserwatorskich.


Obejrzyj wideo: Hodowla zwierząt w Polsce (Lipiec 2022).


Uwagi:

  1. Moogujora

    Ilu chce.

  2. Cornelio

    Przykro mi, że nie mogę teraz uczestniczyć w dyskusji. Nie mam potrzebnych informacji. Ale ten temat bardzo mnie interesuje.

  3. Kadison

    i wszystkie, ale warianty?



Napisać wiadomość